De muziekschrijver werkt thuis

De muziekschrijver werkt thuis

…maar dat was toch eigenlijk altijd al zo. Het is een solitair beroep. Alles wat ik nodig heb voor mijn werk staat hier op de foto, inclusief de beker koffie. Drukte vermijden? Was ik toch al goed in. Boodschappen doen voor de hele week, check. Geen kinderen ook die opeens aandacht behoeven. Niet dag in dag uit frustrerend vruchteloze Zoom-vergaderingen. Nooit gedacht, wat voor luxe-positie dat nu blijkt te zijn.

Dat gezegd hebbende heeft iedereen vast wel gemerkt hoe eigenaardig de tijd opeens verloopt. De maand maart duurt inmiddels al een jaar of vijf. Deadlines verliezen betekenis. Het hele leven is onder voorbehoud. Bij gebrek aan een kantoor en een leidinggevende moet ik mijn structuur en discipline altijd aan andere dingen ontlenen: geplande* repetities en concerten, tournees, vakanties, dit alles gecombineerd met het fundamentele principe dat een week een week duurt en ik weet hoeveel werk ik daarin kan verrichten. Dat laatste dacht ik na 29 levensjaren wel onder de knie te hebben. Maar zo werkt het dus niet in 2020.

*Dat betekent dat ze in de tóekomst moeten plaatsvinden, en dat iedereen in overeenstemming is, wanneer dan precies! Een exotische notie, ik weet het…

Één van de dingen waar ik een zomer lang tegenaan heb zitten hikken staat inmiddels wel klaar voor uitvoering: het anderhalf jaar geleden reeds aangekondigde Sancta Susanna. Eigenlijk zou de première in juni van dit jaar zijn, maar het werd al snel duidelijk dat e.e.a. uitgesteld moest worden. Eerst was ik opgelucht: ik zou dus meer tijd hebben om het af te maken en kon het de aandacht geven die het verdiende. Al snel bleek echter dat de tijd die me gegund was geen reguliere tijd was, maar zeeën van de 2020-variant waar je dus helemaal niets aan hebt als je toch al niet de beste was in plannen. Het bleef dus tot het einde veel werk. Maar nu gaat het dan toch gespeeld worden! Première is 20 november in de Nieuwe Veste in Breda, vervolgens de twee dagen erna nog uitvoeringen in Almere resp. Abcoude. En in 2021 wordt de concertreeks voortgezet, hierover later meer. Beschikbaarheid van kaarten is uiteraard beperkt, maar het is wèl live en het gaat óók door. Komt allen!