CV

Hugo Bouma (Amsterdam, 1991) deed in 2008 eindexamen aan het Vossiusgymnasium in Amsterdam en studeerde vervolgens Natuur- en Sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2014 tot 2018 studeerde hij compositie met een minor Productie aan het conservatorium van Utrecht bij Caroline Ansink en Jeroen D’hoe, alwaar hij in 2018 zijn bachelordiploma behaalde. Zijn staat van dienst als componist gaat terug tot 2007, en bevat inmiddels tientallen werken voor uiteenlopende bezettingen. Hieronder vallen onder andere het pianokwintet Andere vissen, het symfonische gedicht Zelfportret in opdracht van het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck, de ensemblewerken String Quartets, Imagens do Inconsciente en Métempsycose, de kamer-opera Kreeftenkok in opdracht van het Opera Forward Festival, en de “insalata” Sancta Susanna. Zijn muziek kenmerkt zich door een rijke harmonische taal en een intelligente expressie. Hij werkt vaak vanuit een breed historisch bewustzijn, maar is niet bang de luisteraar te vervreemden. In zijn werk zijn invloeden te horen die uiteenlopen van Renaissance-polyfonie tot serialisme en van Richard Strauss tot funk en jazz.

Hugo is ook al vele jaren zeer actief als arrangeur en orkestrator, met vele tientallen bewerkingen voor o.m. het Ricciotti Ensemble, Amsterdam Sinfonietta, Pynarello, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Studentenorkest en het Nederlands Blazers Ensemble achter zijn naam, in een veelheid aan muziekstijlen. Hiertoe heeft hij ook lessen gevolgd bij arrangeur Konrad Koselleck. Daarnaast heeft hij zich ook toegelegd op het schrijven van programmatoelichtingen over klassieke werken, onder andere voor maandblad Preludium en de app Wolfgang. Omdat hij al deze activiteiten van belang acht voor allround muzikantschap, met een historisch precedent in veel van de grote namen uit het verleden, noemt hij zichzelf liever muziekschrijver dan componist.

Naast het schrijfwerk speelt Hugo al van jongs af aan viool en altviool, en neemt al vele jaren deel aan uiteenlopende (studenten-)orkesten en tournees. Hij deed regelmatig mee aan Zomercursus Woudschoten, waar ook enkele van zijn vroege werken in première zijn gegaan. Bij het Sweelinckorkest in Amsterdam was hij bestuurslid, aanvoerder van de altviolen en lid van de programmacommissie. Ook speelde hij van 2013 tot 2022 altviool in het Ricciotti Ensemble, waar hij naast een gestage stroom arrangementen ook mede het repertoire samenstelde en regelmatig actief was als aankondiger tijdens de optredens.

Hugo bezit ook een melodica.

(Januari 2023)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.