Muziekschrijver

HugoBouma

Foto © Pepijn Zoon

Wat betekent de naam muziekschrijver? Heel simpel: ik schrijf muziek. Wat mij betreft is er niet genoeg verschil tussen arrangeren, componeren en alles wat daar tussenin ligt om er een aparte titel voor aan te nemen. Bijkomend voordeel is dat ook het schrijven van programmatoelichtingen hieronder valt; ik schrijf ook over muziek.

In alle aspecten van mijn werk streef ik naar een menselijke benadering. Dit betekent dat ik rekening houd met zowel uitvoerders als publiek, met de praktische kant van de muziek. Echter, mijn muziek is niet per se “makkelijk” om te spelen of te beluisteren—ik laat hen eerder hun eigen grenzen opzoeken door nèt niet het onmogelijke te vragen. Verder wil ik graag dat elk nieuw stuk weer echt nieuw is, ik zoek wat dat betreft ook mijn eigen grenzen op. Laat niemand denken dat ik een vaste stijl of zelfs een formule heb waar nieuwe muziek zich naar voegt!

Ook als ik over bestaande muziek een toelichting schrijf houd ik rekening met de mens die het leest. Technische en (muziek-)theoretische termen zijn natuurlijk razend interessant voor de expert, maar werken bij het algemene concertpubliek algauw intimiderend. Waar ik naar streef, en wat mij—als ik reacties van het publiek mag geloven—tot nu toe aardig gelukt is, is de lezer werkelijk meenemen in de muziek, met een minimum aan dikdoenerij. Ook toon ik in mijn teksten graag de mens achter de componist, en laat de lezer zich in hen verplaatsen, iets waar mijn eigen ervaring als componist uiteraard bij helpt. Ik wil het publiek helpen luisteren, puur omdat luisteren naar muziek een van de heerlijkste dingen is die er zijn.

 

CV Hugo Bouma (juli 2014)

Leave a Reply