Ceremonie, voor fluitkwartet

fluit/altfluit, viool, altviool, cello, 13′
november/december 2013
Geschreven voor een bevriend ensemble, bestaande uit leden van het Nijmeegs Studentenorkest: Desirée Kamp, Mirjam Vierhuizen, Daphne Knoop en Franke Hoogerkamp.
Premièredatum nog niet bekend

Geïnspireerd door de zinsnede “Twee violen en een trommel en een fluit” beschrijft dit stuk een verder niet gespecificeerde ceremonie, dienst of plechtigheid, in de volgende delen:

1. Cortège

Een optocht (intocht?) met slagwerk op de klankkasten van de instrumenten, met name de cello.

2. Handeling 1

Langzaam en introspectief. Dit deel heeft veel te danken aan de Two Threnodies van Aaron Copland, voor dezelfde bezetting, een stuk dat dit ensemble al langer met grote toewijding speelt. Een grote rol is weggelegd voor de duistere klank van de altfluit in haar laagste register.

3. Changement

Een snel en ritmisch intermezzo. Het eerste deel van dit stuk dat ik voltooide, oorspronkelijk bedacht als sluiting van de ceremonie.

4. Handeling 2

De directe tegenpool van Handeling 1: uitbundig en agressief dansend, onregelmatig van ritme. Aan het einde is er geen ritme meer over.

5. Envoi

“Uittocht, uitgeleide, opdracht”. Een kort, verstild coda, dat terugkijkt op de optocht van het eerste deel, om aan het einde terug te glijden in het dagelijks leven.

One Response

  1. Lang leve nachtwerk… · December 3, 2013 at 00:27:20 · →

    […] nacht om half zes heb ik de complete versie van mijn Ceremonie voor fluitkwartet opgestuurd naar de avontuurlijke dames die het gaan spelen. En zo gaat het soms: delen 2 en 4 van […]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.